E - R: 9:00 - 17:00
+372 602 3080
A. Weizenbergi 4, 10150 Tallinn, Estonia

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /data03/virt18709/domeenid/www.arkaadiapuhastuse.ee/htdocs/administrator/components/com_sppagebuilder/helpers/sppagebuilder.php on line 156

Esimesed tolmukogumise seadmed

Mitteaktiivne tähtMitteaktiivne tähtMitteaktiivne tähtMitteaktiivne tähtMitteaktiivne täht
 

Enne tolmuimejate kasutuselevõttu puhastasid inimesed põrandaid moppide, harjade ja luudadega.

Okstest luuda kasutasid koopaelanikud juba üle 4000 aasta tagasi.

Aeg muutus ja inimesed asusid elama suurtesse majadesse, põrandatele laotati vaibad. Neid oli aga ebamugav tassida õue ja siis kloppida. Kui seda tehti ainult nn. kevadpuhastuse käigus, siis tahtis tolm ära lämmatada. Oli vaja otsida lahendusi tolmu eemaldamiseks. Kätte oli jõudnud masinate leiutamise aeg.

Esimese vaibapuhastaja patent No. 29,077 anti D. Hessile 10.juulil 1860. Seade töötas rataste liikumisega käivitunud silinderharjade pöörlemisega. Imemisfunktsioon puudus.

Selliseid mehhaanilisi vaibapuhastajaid oli mitmeid.

Esimene mitteelektriline käsiajamiga tolmuimeja nimega “Whirlwind” toodeti 1868 aastal Chicagos Ives W. McGaffney poolt. Masin oli kerge ja kompaktne, kuid sellega oli keeruline töötada, sest samaaegselt tuli ajamit vändata ja masinat põrandal edasi lükata. McGaffney sai patendi oma leiutisele on 5. juunil 1869. Masin maksis 25$, mis tolle aja kohta oli kõrge hind. On raske takkajärgi arvata, kui väga seda masinat hinnati, sest seda müüdi eelkõige Chicagos ja Bostonis ning suur osa masinatest hävis Chicago suures tulekahjus 1871. aastal. Ainult kaks masinat on tänaseni säilinud, nendest üks asub Hooveri ajalookeskuses.

Järgmise paarikümne aasta jooksul mõeldi välja mitmesuguseid käsi- ja jalgajamiga tolmuimejaid.

Esimene jõuallikaga puhastaja, mis tekitas vaakumit, patenteeriti ja toodeti inglise inseneri Hubert Cecil Boothi poolt 1901.

XX sajandi esimesel kümnendil valmistati mitmesuguseid ja kohati väga suuri tolmuimejaid, mida kasutati ladude ja kaubahallide puhastamiseks.

Aastal 1907 mõtles Ohio kojamees James Murray Spangler välja elektrilise tolmuimeja, kasutades tiivikut, kasti ja padjapüüri. Tema 1908 aasta leiutis on ka pöörlev silinderhari. Hiljem müüs ta oma masina patendi W.H.Hooverile.

Esimene kuulus elektriline tolmuimeja oli 1908 Hoover Model O hinnaga 60$.

Aastal 1910 patenteeris taanlane P.A. Fisker esimese Euroopa elektrilise tolmuimeja, mis sai nimeks Nilfisk. Masin kaalus 17.5 kg.

© 2024 Arkaadia Puhastuse OÜ. Kõik õigused kaitstud.

Otsing