E - R: 9:00 - 17:00
+372 602 3080
A. Weizenbergi 4, 10150 Tallinn, Estonia

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /data03/virt18709/domeenid/www.arkaadiapuhastuse.ee/htdocs/administrator/components/com_sppagebuilder/helpers/sppagebuilder.php on line 156

Vanaisa 10 majapidamisalast nõuannet

Mitteaktiivne tähtMitteaktiivne tähtMitteaktiivne tähtMitteaktiivne tähtMitteaktiivne täht
 

Palju hästi unustatud vanu õpetusi toimivad suurepäraselt ka tänasel päeval.

Kirjaviis on ainult veidi harjumatu.

Aiapostid peavad 20-25 aastat vastu

Kõige mõjuvam ja äraproovitum abinõu, et aiapostid maa sees ei mädaneks ja kaua vastu peaksid: peenikest jõeliiva 1,3 kg, kriidipulbrit 205 g, männivaiku 265 g, linaseemneõli 25 g, väävelhapet 13 g. Liiv, kriidipulber, männivaik ja linaseemneõli kuumutatakse tulel, lõpuks lisatakse väävelhape. Selle seguga võõbatakse postide otsad nii, et kõik praod oleksid seguga kaetud. Lastakse paar tundi kuivada. Võõbatud osa peab umbes 15 cm maa seest välja ulatuma.

Puu hoidmine mädanemise eest

Et põllutööriistade puuosasid hoida mädanemast, tuleb neid petrooleumiga hästi immutada. Petrooleumi määritakse puuosadele, lastakse kuivada ja määritakse uuesti, kuni puu enam petrooleumi sisse ei võta.

Odav õlivärv

Sulatatakse 400 g rohelist seepi keevas vees ja valatakse juurde 1600 g värnitsat ning paras jagu soovitavat värvimulda.

Must läikiv värv raud- ja terasasjadele

Kollane väävel ja tärpentin kuumutatakse koos ja määritakse värvitavale raud- või terasasjale. Tärpentin kuivab ära ja järele jääb õhuke väävlikord, mis tulel kuumutamisel muutub mustaks läikivaks kihiks.

Majaseene hävitamine

Käsnane sein määritakse petrooleumiga järgimööda kolm korda. Selle järele läheb käsnane sein mustaks ja käsn kaob. Mõne aja pärast kaob ka petrooleumiplekk.

Akende kinnikülmumise vastu

Et talvel aknad kinni ei külmuks, nii et neid lahti ei saa, pannakse aknasoontesse peenikest soola. See sulatab jää ja ei lase tekkida uut.

Kuidas külmailmaga kartuleid vedada

Kartulid pannakse kuiva kotti ja tõmmatakse märg kott või riie üle. Vesi külmub ja ei lase külmal tungida kartulite juurde.

Lihtne abinõu pudeli soovitavast kohast katkilõikamiseks

Võetakse jäme puuvillaniit (lõng), leotatakse petrooleumis, piirituses või bensiinis ja seotakse siis soovitavas kohas kas ümber pudeli või mõne muu klaasasja, süüdatakse põlema ja hoitakse nõnda, et tuli mööda niiti ümber klaasasja käib. Pudel või mõni muu klaasasi murdub täpselt niidi kohalt. On asi aga paks, siis tuleb see kohe, kui niit ümbert ära põlenud, külma veega üle kallata, siis murdub klaas märgitud kohalt.

Lõhnaõli kodumaa õitest

Võetakse ükskõik missuguseid magusalõhnalisi õisi, pannakse pudelisse ja valatakse peale kaalu järgi sama palju kui õisi piiritust või glütseriini, korgitakse õhukindlalt kinni ja lastakse seista umbes kolm nädalat, mille järele lõhnaõli on valmis.

Limonaadi pulber

Sidruni ekstrakti 1 sl, peenikest suhkrut 400 g, sidrunihapet 3 g. Suhkur tehakse peenikeseks nagu jahu, raputatakse mõnele lamedale nõule ühetasaselt laiali ning pritsitakse siis sidruniekstrakt suhkrusse. Kui suhkur on imenud ekstrakti endasse, lisatakse sidrunihape, segatakse hoolikalt ning väga hea karastava joogi pulber on valmis. Üks teelusikatäis seda pulbrit klaasile veele on paras, et saada limonaadi.

Kasutatud kirjandus:

500 üldtarvilikku juhatust. J. Põld. Hermanni trükikoja trükk Tartus, 1937

3000 retsepti. Praktilisi valmistus- ja käsitlusjuhiseid koostanud A. Ora ja V. Ora.

Uuemal ajal kirja pannud Aili Kogerman brošüüris “100 nippi kodukeemia vallast 2” Keemialeht “Pisuhänd” lisa, Tallinn, 1991

© 2024 Arkaadia Puhastuse OÜ. Kõik õigused kaitstud.

Otsing